Menu Close

Misleid Oranje Fonds betaalde mee aan inrichting moskee-internaten

Stichtingen achter moskee-internaten komen zonder moeite aan subsidies van goede doelen die uitdrukkelijk géén godsdienstige projecten willen steunen. Goedbedoelende en nietsvermoedende donateurs als het Oranje Fonds worden misleid, en lopen het risico op een flinke imagoschade. De oorzaak hiervan is de nog steeds ook door overheden in stand gehouden intransparantie rond de internaten.

Wie denkt dat een kerk een kerk is, een moskee een moskee, en dat dit in wet- en regelgeving altijd officieel ‘godsdienstige doelen’ zijn, vergist zich. Een moskee of gebedsruimte hoef je in Nederland nergens aan te melden (verwijderd van rijksoverheid.nl). Een vergunning voor een vergaderruimte voor grotere groepen kan nodig zijn, maar dat is dan ook alles.

Op het adres Polderstraat 75 in Rotterdam zijn een moskee en een meisjesinternaat gevestigd

Het Oranje Fonds stelt in zijn voorwaarden uitdrukkelijk géén projecten die (mede) gericht zijn op religieuze doelstellingen te ondersteunen. Desondanks doneerde het in 2007 een bedrag van 10.000 euro (link naar jaarverslag verwijderd) aan ‘Educatief Centrum Manolya’ in Rotterdam, precies die stichting die toen al lang en breed het beruchte zolderinternaat voor meisjes in de Polderstraat in bedrijf had. Het bedrag was bedoeld voor automatisering. Hoe kan zoiets gebeuren?

Manolya doet nog steeds gewoon alsof het internaat niet bestaat

In alle officiele uitingen van Stichting Manolya was, en is nog steeds, nergens sprake van een internaat of een verbinding met een moskee. De stichting staat geregistreerd als ‘ideeële organisatie’, is actief in huiswerkbegeleiding en runt een ‘educatief studiecentrum’. Dat die activiteiten zich voor een groot deel op de internaatsbewoners richten, en dat Manolya in een moskee-gebouw zit, blijft hierbij geheel buiten beschouwing. Een internaatsfunctie hoeft ook in de nieuwe wetgeving voor privaat gefinancierde internaten niet bij de Kamer van Koophandel gemeld te worden, en komt bij de standaard controle van een subsidieaanvraag dan ook niet aan het licht.

Zelfs het ‘Islamitische centrum’ waarmee Manolya het gebouw deelt, en dat de facto een moskee is, staat in dit geval ingeschreven als ‘overige belangenbehartiging voor specifieke groepen’. Zo kan het dus makkelijk gebeuren, dat twijfelachtige organisaties bij een goedbedoelende stichting voor duizenden Euro’s aan ondersteuning los krijgen. Hetzelfde geldt ook voor de klusjesdag die NLdoet in het moskee- en internaatsgebouw organiseert (zie dit bericht). Ook die organisatie stelt heel uitdrukkelijk géén klussen voor kerken, moskeeën of andere religieuze instanties (gewijzigd, nu ‘niet wervend voor een levensbeschouwelijke richting‘) te bemiddelen en nodigt toch uit tot klussen in en om een moskee-internaat.

Een banner van Oranjefonds en NLdoet op het gebouw van het beruchte moskee-internaat van Stichting Manolya (bron hier) in de Polderstraat, in het voorjaar van 2013. Vijf maanden eerder waren berichten als het onderstaande uit november 2012 al in vele media te lezen.

Ook Amsterdamse internaten ontvingen donaties van het Oranje Fonds

Naast geld voor buurt- en klus-activiteiten (in de afgelopen jaren zo’n € 18.000 in totaal) ontvingen ook de stichtingen achter de hier beschreven Amsterdamse moskee-internaten bijdragen van het Oranje Fonds. Zie hier:
2007   Stichting Ekmel   € 5000    voor inrichting
2008   Stichting Ufuk     € 5000    voor computer- en internetgebruik
2010   Stichting Ekmel   € 10.000 inrichtingskosten

In 2014 iets meer transparantie

Met ingang van 2014 moeten alle ANBI-stichtingen nu toch een vorm van inzage bieden in de samenstelling van het bestuur en de jaarrekeningen. Voor wie dat niet doet vervalt anders deze vorm van subsidiëring via de achterdeur. Ook stichting Manolya heeft nu een website, en ze hebben er enorm hun best op gedaan. Over de rond henzelf gevoerde maatschappelijke discussie lees je geen woord, die glijdt geheel aan ze af, en ook hier zijn ze weer vergeten de bedden op de slaapzolder te vermelden. Maar van het Oranjefonds houden ze enorm, nog steeds.

Als deze liefde niet wederzijds is, dan moet de relatie snel en duidelijk verbroken worden.

door Elise Steilberg