Menu Close

Burgemeester van der Laan zit in raad van advies van Amsterdamse Gülen-stichting

Het lijkt eigenlijk gewoon op een goede grap, maar het is er helaas géén. ‘De stichting heeft een Raad van Advies die bestaat uit cabaretière Nilgün Yerli en Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan’. Dit schrijft de Amsterdamse stichting Waterval, een van de vele aan moslim-prediker Fethullah Gülen verbonden organisaties in Nederland in haar beleidsplan.

Wat cabaretiere Nilgün Yerli doet en roept, en wie ze adviseert, mag ze natuurijk helemaal zelf weten. Met haar enorme poeha-huwelijk, door Job Cohen en nota bene Ahmet Akgündüz (Het zal toch niet de IUR-rector geweest zijn?) gesloten, en waarvan heel Amsterdam zo nodig moest weten hoe fantastisch het allemaal was, begon het eigenlijk al. Daarna verdween ze naar Turkije, ineens ‘moe van de multiculturele samenleving’. Toch bleek ze bijzonder snel uitgerust en terug en was het driedubbel bezegelde huwelijk al even snel over. Na terugkeer in Nederland  overstelpte zij Wilders met hééél vééél liefde en een overdosis gesponsorde bloemen. Vervolgens maakte ze van haar grote sympathie voor Erdogan geen geheim. En ze vertelde dat ze ze meerdere bijeenkomsten bij Fethullah Gülen in de VS had bezocht. Meestal begon hij dan te huilen, en dat waren allemaal prachtige ervaringen…

De cabaretière was al langer niet zo scherp

Kortom, de scherpte die je van een doorgewinterde cabaretière zou verwachten lijkt bij Yerli gemuteerd tot een met Nivea ingesmeerde contactlens. Het zij haar gegund. Fijn voor haar dat ze zo vol liefde door het leven kan gaan, en wellicht kan zij voor stichting Waterval in al haar naïviteit nog heel veel moois betekenen. Soît.
Maar nu burgemeester van der Laan, de scherpe politicus en jurist die in 2009 als minister vvoor Wonen, Wijken en Integratie een eerste onderzoek naar de Gülenbeweging in opdracht gaf, en die in Amsterdam als burgemeester sterker wilde toezien op de scheiding tussen kerk en staat, en daar eigenlijk heel voortvarend mee begon. Waarom zou hij een stichting, die tot de intransparante en in de kern orthodox islamitische Gülenbeweging behoort, willen adviseren?

Wist Van der Laan wel met welke intransparante club hij in in zee ging?

Zullen we het er maar op houden dat hij geen flauw idee had bij wie hij op bezoek ging toen hij werd uitgenodigd voor een avondje ‘Bezoek je buren’? De vermelding van de eigen Gülen-achtergrond is in die kringen niet gebruikelijk, het blijven inviteren en fêteren van politici daarentegen is een vaste strategie.
En het eten was vervolgens vreselijk lekker en de mensen waren bijzonder aardig. Ja, hij moest er wel z’n schoenen voor uitdoen want dat hoorde zo. En ja, daarna bleven ze maar bellen en aandringen, en toen, nog voordat hij het eigenlijk wist, had hij ja gezegd, en was het ineens afgesproken. Geen screening of wat dan ook kwam er zo ooit aan te pas. Zo is het toch hopelijk gegaan?

Beschermt niemand in de Stopera de burgemeester tegen zulke missers?

Want anders hadden zijn medewerkers in de Stopera hem toch zeker wel gewaarschuwd? Dan was hij toch zeker ingelicht over de banden van Waterval met de Gülen-beweging, en over het feit dat Waterval bijvoorbeeld net samen met Stichting Witboek een groot schoolgebouw in Amsterdam Sloten had aangekocht?
Ja, die stichting Witboek, met de internaten van het VVD-statenlid Köksal Gör, die zijn baan in de politiek na die ontdekking wel kon vergeten. De VVD vond het niet zo passen. Ook burgemeester Van der Laan bleek geen flauw idee te hebben, en liet een onderzoek doen naar de internaten van Witboek. Het bleek te gaan om 14 internaten in gewone woonhuizen met in totaal 44 jonge bewoners. En daar was niets mis mee want dat was allemaal privé. En die jongens waren sowieso bijna allemaal boven de 18, deden een opleiding, en waren niet geronseld. Dat zeiden ze tenslotte ook zelf. Was alle kabaal dan om niets?

Stichting Waterval kocht met stichting Witboek een schoolgebouw in Amsterdam 

013-saraburgerhartulo
Van dit schoolgebouw in de Sara Burgerhartstraat in Amsterdam-Sloten
zijn stichting Waterval en stichting Witboek sinds 2013 elk voor de helft eigenaar. Het gebouw heeft ca 2500m2 vloeroppervlak.

Het interview waarin Köksal Gör met zijn internaten werd geconfronteerd, werd uitgezonden door Nieuwsuur. Het werd veel besproken. Voor minister Asscher was dit aanleiding om aan te kondigen dat hij de Gülenbeweging opnieuw onder de loep zou nemen. Dat was exact hetgene waar Van der Laan als minister nog voor had gewaarschuwd. ‘Liever nu grondig onderzoeken, dan vijf jaar later roepen van: had ik toen maar…’, zei hij in 2009. Desondanks voldeed zijn eigen onderzoek blijkbaar niet. Maar recentelijk kondigde Asscher ineens aan de vier intransparante Turkse islam-organisaties, waaronder de Gülenbeweging, die hij eerder niet leek te vertrouwen, niet meer te willen ‘monitoren’ maar met hen samen aan integratie te gaan werken.
In het enorme schoolgebouw in Sloten begint stichting Waterval nu een buurtcentrum dat ‘Sara Burgerhart Activiteitencentrum’ gaat heten, met nergens ‘Turks’ of ‘Islam’ in de naam. En er zijn inmiddels meerdere andere Gülen-organisaties in het pand getrokken. Bijvoorbeeld de stichting Regenboog, die zo nu en dan ook graag een Koranrecitatie organiseert. De afdeling Zaanstad houdt haar activiteiten tegenwoordig in een islamitische basisschool die eveneens aan de Gülenbeweging verbonden is. Toch heeft ook stichting Regenboog officieel niets met religie, en pretendeert zij vooral aan educatie en integratie te werken. Bij de KvK is de stichting ingeschreven als instelling voor lokaal welzijnswerk.

Doe als politicus nooit je schoenen uit!

Misschien mogen we politici als Van der Laan één hele simpele tip geven? Al ruikt het eten nog zo lekker en lachen de mensen nog zo lief. Doe gewoon in functie nooit meer je schoenen uit. Maak in zo’n geval gewoon rechtsom keert, en houd gepaste afstand. Dan bewaak je de scheiding tussen moskee en staat, en doe je gewoon je werk.

Wordt vervolgd.