Menu Close

Steek je handen uit de mouwen… en knap een moskee-internaat op

Nog géén plannen voor volgend weekend? Doe dan iets goeds, en ga liefdadig klussen bij Stichting Manolya. Eindelijk eens een moskee-internaat van binnen zien, de schamele inrichting liefdadig een likje verf geven, of in een nieuw filiaal (jaha!) een tapijtje leggen? Tussendoor misschien voor een wel heel aparte selfie even stiekem in zo’n stapelbed gaan liggen, met zo’n zolderbalk direct boven je hoofd? Of een meet-and-greet met Seyit Yeyden? Dat is die nu-even-niet-meer-voorzitter van stadsdeel Feijenoord. Hij komt binnenkort geheid weer helemaal terug. Zijn partij, de PvdA vindt het prima. Hij draagt dat internaat echt een héél, héél warm hart toe, en komt vast klussen, een handige jongen als hij is. Boek nu, er zijn nog maar enkele plaatsen vrij! Aanmelden kan hier, via het Oranje Fonds en NLdoet.

‘Wij doen mee, U ook? Meld u aan op nldoet.nl’

Ja, we weten het, op dat adres mochten nog maar enkele weken geleden inspecteurs van de GGD niet eens een voet over de drempel zetten. Diverse media, waaronder Trouw maakten er melding van: “Een rondleiding en gesprekken met begeleiders en leerlingen waren onderdeel van de controle, maar ze vonden dat niet nodig.”
Niet nodig? Het bezoek kwam gewoon even niet uit. De bedden waren misschien ook nog steeds niet opgemaakt. Kan gebeuren, toch?

‘Het Oranje Fonds brengt ons bij elkaar…’

Toch snapt u dit niet? Wij eerlijk gezegd ook niet echt. Maar het ligt ook wel een beetje gevoelig. Wij begrijpen dat het Oranjefonds in Utrecht zit, in een groot statig pand met een marmeren entreehal. Er schijnen iets van veertig mensen te werken om de in goede-doelen-bazaars en sponsorlopen verzamelde bedragen rechtvaardig onder de hulpbehoevenden te verdelen. Op dat representatieve kantoor zullen ze vast ook heel hard werken, maar Rotterdam-Feijenoord, tja, hoe zeg je dat nou netjes? Die stapelbedden op die zolder staan vanuit die chique burelen gezien wellicht toch wel heel ver weg.

Hier nog wat extra documentatie:

Als u het nieuws een beetje heeft gevolgd, dan weet u ook dat de eigenaren van het nu op te knappen pand er hele andere plannen mee hadden. Die wilden namelijk niets liever dan het slopen, en er een mooie nieuwe moskee voor in de plaats zetten. Het was dan wel tot gemeentelijk monument verklaard maar gezien hun bijzonder goede eerdere ervaringen met de gemeente dachten ze dat daar toch wel een mouw aan te passen moest zijn.

In dit lijvige BING-rapport (een 200p-pdf) (nu offline gehaald – red.) zijn al die lastige misverstanden nog eens goed na te lezen. Wanneer u zoekt naar de term ‘Polderstraat’, komt u direct bij de informatie die een goed beeld geeft van de recente bouwgeschiedenis en de problemen die de eigenaren ondervonden.

En voor wie er nog dieper in wil duiken. Bij de gemeente Rotterdam (WOB publicatie, offline gehaald – red.) is alles tot in het detail te lezen. De kopietjes over de Polderstraat 75 in Map-5 zijn niet allemaal even goed leesbaar, en het zijn er best veel. Het advies is daarom toch eerst even het document in Map-8 door te nemen. Dat is met ingang van februari vorig jaar al geheim verklaard, dus sla u slag…

door Elise Steilberg